Συμμετοχή σε πρόγραμμα της Unicef

Standard

Φέτος για πρώτη φορά είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Unicef «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος και τα δυο τμήματα του νηπιαγωγείου Ευρωπού.

Στόχοι του προγράμματος, οποίο διήρκησε περίπου 2 μήνες, ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν:

• τα παιδιά των άλλων ηπείρων και τον τρόπο ζωής τους
• τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού
• το έργο της Unicef και να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη

Αρχικά, μέσω βιβλίων, φωτογραφιών και βίντεο, τα παιδιά γνώρισαν τα παιδιά κάθε ηπείρου. Έμαθαν τα βασικά τους χαρακτηριστικά, το πού ζουν, σε τι σπίτια κατοικούν, τι τρώνε, αν πάνε σχολείο, με τι παίζουν. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη διαφόρων χωρών (κυρίως μουσική και ζωγραφική), και δραματοποίησαν σκηνές από την καθημερινότητα των παιδιών του κόσμου. Παράλληλα, κατανόησαν πως κάποια παιδιά είναι λιγότερα τυχερά και στερούνται αγαθά που εμείς θεωρούμε δεδομένα, όπως την τροφή, την στέγη, την οικογένεια, την ιατρική περίθαλψη, την ειρήνη.
Στη συνέχεια, μιλήσαμε για την σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Φτιάξαμε τη δική μας αφίσα και τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικαιώματά τους.

Τέλος, μιλήσαμε για το έργο της Unicef, παρακολουθήσαμε το σχετικό dvd και προβληματιστήκαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε κι εμείς τα λιγότερο τυχερά παιδιά. Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα κουμπαρά, τον οποίο ονομάσαμε «Αγαποκουμπαρά», ώστε μέσω των χρημάτων που θα συγκεντρώναμε να στείλουμε την αγάπη μας, όπου υπάρχει ανάγκη.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και κατανόησαν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης για τα παιδιά που είναι διαφορετικά, αλλά έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά. Σε όλες τις δραστηριότητες τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να αποτελέσει μια εξαιρετική εμπειρία για αυτά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s